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Dear Christian,

PRIORITY CHANGES TO INSTRUMENTS OF APPOINTMENT AND WATER SUPPLY
LICENCES FOR NON-HOUSEHOLD RETAILER MARKET OPENING — CONSULTATION

This letter forms a joint response from South West Water and Bournemouth Water to
Ofwat’s consultation on priority changes to Instruments of Appointment and Water Supply
Licences for non-household retailer market opening. Our responses to the specific questions
are included in Appendix 1.

To summarise, we welcome the removal of the in-area trading ban and agree that it is in the
best interest of customers to do so as soon as practicable.

While we support the principle of the readiness condition, in Appendix 1 we highlight our
concerns regarding points of detail and suggest revisions to the text of sections 1.2 and 1.3.

We would be pleased to discuss any of the points raised in our response, and look forward
to participating in the ongoing dialogue regarding the changes required to the licensing
framework to facilitate market opening.

Yours sincerely,

>8P

lain Vosper
Regulatory Director

South West Water Limited. Registered in England No. 2366665
A subsidiary of Pennon Group Plc. Registered Office: Peninsula House, Rydon Lane, Exeter EX2 7THR




APPENDIX 1: RESPONSE TO CONSULTATION ON PRIORITY CHANGES TO
INSTRUMENTS OF APPOINTMENT AND WATER SUPPLY LICENCES FOR
NON-HOUSEHOLD RETAILER MARKET OPENING

Question 1:

Do you agree with the proposed drafting changes to the loA and WSL in removing the
in-area trading ban? If not, please explain why not and your proposed alternatives.

We agree with the proposed drafting.

Cluestion 2:

Do you agree with the proposed new readiness condition to be added to the loA and
WSL? If not, please explain why not and include your proposed alternatives.

While we agree in principle with the addition of the new readiness condition, we are
concerned that, as drafted, there is potential for differing interpretations of the intention
behind it. We are also concerned at the potential implications of situations arising that are
beyond a company’s control.

Expiry of the condition

As drafted the condition will cease to exist on Go Live Date; however if a licensee or
appointee is not itself ready to operate in the market for whatever reason, the onus to
continue market readiness work will fall away from that organisation on the cessation of the
condition.

We suggest that the wording is amended so that the end-date is conditional on a licensee or
appointee also being accepted in to the market.

Bounded/unbounded requirements

The drafting of the condition makes good sense; however it assumes that the requirement is
bounded, whereas in reality there remains a degree of uncertainty surrounding the detail of
the activities companies will be required to conduct prior to April 2017, for example the
testing that will be required to ensure that the market will function effectively.

There is also a degree of subjectivity surrounding what market ‘ready’ actually means,
therefore we suggest that the outcome ie an operational market, is focussed upon as this
leaves no room for misinterpretation. We suggest the following amendment to the text:

‘... The [Licensee][Appointee] shall take such steps and do such things as are within its
power and which are or may be necessary or expedient to ensure that it isready can
operate for the opening of the Competitive Market on and from the Go Live Date including,
without limitation:-...*

Impact of Third Parties

The critical path of the project is dependent upon MOSL meeting its targets and deadlines
for releasing information and systems vital to companies and licensees for their own
preparatory work. As such we are concerned that, by accepting the readiness condition,




companies and licensees are also agreeing to meet conditions and timetables that may
become infeasible due to issues outside their control should for example, MOSL fail on a key
deliverable.

It may be that the definition of ‘Go Live Date’ would flex in such a situation, and so reset the
obligations associated with the condition. The definition as it stands in the condition suggests
this is possible therefore we raise the matter for consideration.

{Juestion 3:

Do you have any comments about the use of existing s13 and s17J Water Industry Act
1991 (WIA91) powers to introduce the new readiness condition?

We consider that the use of existing $13 and s17J powers is appropriate in the situation.
However we also agree that Ofwat should use the responses to this consultation to gauge
whether it will be feasible to do so, as the challenging timetable would be exacerbated by a
CMA referral.

We therefore would not be averse to Ofwat using its new powers under the s55 Water Act
2014 if the situation required.




